Grasduinen bij Bouwservice J. van Duinen

Foto’s Projecten BSVD

Het is warm als ik om ½ 8 aanbel in de Kleine Kruisstraat. “Joehoe…” hoor ik boven me uit een openstaand raam. Even later opent Jeroen van Duinen een heel andere deur dan ik verwacht. Een kwispelende boxer pakt meteen een stok. “Die heb jij zelf gevonden hè”, zegt Jeroen vertederd tegen Milou. Eenmaal boven in de ruime kamer stapt Milou op de bank en kijkt ons tevreden aan. “Ja, ze is een schat” zegt haar baas,”ik ben gek op boxers”. Dat is te zien, beneden voor het raam hangt een groot bord met Boxerbier, “dat heb ik ooit in Zwitserland gekocht”glundert Jeroen.

Nadat ik een groot glas water heb gekregen gaan we ‘echt’ beginnen. “Goh, doet Harmke de buurtkrant niet meer?” Ik antwoord dat zij de buitenlandse mensen in de buurt interviewt en al jaren de eindredactie doet. “Oh, ik dacht al” zegt Jeroen.
Bouwservice J. van Duinen

Als ik vraag of hij er vroeger al van droomde om aannemer te worden, lacht hij. “Eigenlijk weet ik nog steeds niet wat ik later wil worden. Mijn ouders waren aan het verbouwen en ik vond het leuk om te helpen. Daarna ben ik bij mijn voormalige werkgever terechtgekomen en heb ik opleidingen gedaan in de bouwsector. Toen de financiële crisis kwam vielen er ontslagen en zodoende ben ik in 2012 voor mezelf begonnen. Sinds twee jaar heb ik de loods en werkplaats ergens anders, het werd hier te klein”. Het lijkt mij nogal een klus om in je eentje een bouwbedrijf te runnen. Jeroen vertelt dat hij samenwerkt met andere zzp’ers en af en toe uitzendkrachten inhuurt. “Ik werk heel veel in de buurt, dat vind ik erg prettig. Ik zou daarom wel een bakfiets willen hebben omdat het met parkeren vaak zo’n gedoe is. Maar helaas kan ik daar mijn materiaal niet in kwijt dus daarom houd ik het maar bij de auto”.
Grasduinen bij Bouwservice J.van Duinen
Jeroen doet echt van alles op bouwgebied, hij doet voor 90% buitenwerk. “Ik ben allround en doe zowel grote als kleine klussen, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het leuk om buiten het standaardgebeuren te werken. Ik ben nu bezig om ergens een glazen balkon met een glazen balustrade te plaatsen. Dat is erg leuk, het vereist veel uitzoekwerk en je moet je er echt in verdiepen”. We griezelen wat over hoogtes waarop gewerkt moet worden. “Dit wil prima” zegtJeroen, “dit ismaar 2 ½ meter hoog”.

Er is beslist geen gebrek aan klanten. “Ze komen meestal via mond-tot-mondreclame en soms op een hele andere manier. Als je even een praatje maakt en diegene vraagt wat je doet, dan rolthet balletje opeens en dat is leuk” grijnst Jeroen. Ik vraag hem of hij wel eens lastige.klanten heeft, wat doet hij dan? “Ach, dat heb ik eigenlijk weinig moeite mee. Het gebeurt wel eens dat we een andere mening hebben maar daar zijn we tot nu toe altijd uitgekomen. En problemen zijn er altijd maar het is maar hoe je je fouten of problemen weet op te lossen. Ik heb eigenlijk nooit gedonder dus ik durf wel te zeggen dat ik dat goed oplos”. Zo, dat getuigt van zelfvertrouwen. “Ik merk wel dat mensen mijn werk meer waarderen als ze zelf klussen, dan zien ze beter wat er voor nodig is”.

Invloed van corona
vertelt dat hij in de begintijd van corona vier week thuis is gebleven. De schrik zat hem “goed” in de benen omdat een vriend acht dagen op de Intensive

Care heeft gelegen. “Ik ben toen thuis aan het klussen gegaan. Op het moment is het hartstikke druk, sterker nog, het is nog nooit zo druk geweest. Ik denk dat dat komt omdat mensen niet op (buitenlandse) vakantie zijn geweest en dat uitgespaarde geld in een verbouwing steken. En je weet niet hoe het verder gaat, misschien staat hun baan wel op de tocht”.

En verder
Als ik vraag naar toekomstplannen lacht Jeroen en zegt dat hij zo rustig door wil gaan, misschien ’n beetje uitbreiden. Hij is nu aan het proberen om dingen prefab te maken zodat hij dan korter bij de klant is. Hij zegt bescheiden dat het een probeerseltje is.

Jeroen verdeelt zijn hobby’s over de winter en de zomer. Hij gaat twee keer per jaar op wintersport, doet aan skiën en boarden. Dat laatste ken ik niet, Jeroen vertelt dat je dan op een board zonder stokken een berg afgaat. Ik griezel weer eens. In de zomer mag hij graag motorrijden en fietsen, “lekker actief zijn, dat is fijn. Maar de allergrootste hobby is boxer Milou”.
Wanneer ik vraag of hij nog iets toe te voegen heeft aan dit interview zegt Jeroen: “Houd het maar bescheiden, het hoeft niet met heel veel poespas, ik vind het wel heel leuk zo’n buurtkrant”.

Als ik wegga komt Jeroens vader (Geert) er aan, dan zie ik dat de huizen verbonden zijn met elkaar, dat vind ik wel bijzonder. “Nee hoor”, zegt Geert. “Waar Jeroen woont, was eerst onze schuur. In 2004 heeft hij de boel verbouwd en zijn er twee verdiepingen bovenop gezet”. Poeh…, dat zijn nog eens twee rechterhanden! Pa kijkt me aan en zegt nadenkend: “Jij bent van de buurtkrant? Doet Harmke het niet meer?” Ik antwoord dat ik het daar al met Jeroen over heb gehad….

tekst: Joke Bruining

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *