Sportgala 2019 | Mollema, Uneken, Postema Robben in de prijzen

Wethouder Inge Jongman en Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk hebben maandagavond, samen met de coaches Arjan Taaij en Erik Braal (Lycurgus en Donar) diverse gemeentelijke en provinciale sportprijzen uitgereikt. Tijdens het Sportgala 2019 in Martiniplaza ontving Bauke Mollema de prijs voor Sporter van het jaar 2019 en Lonneke Uneken werd gekozen tot Sporttalent 2019. De titel Sportploeg 2019 ging naar FC Groningen onder 17 jaar en FC Groningen-voetballer Romano Postema ontving de gemeentelijke Sportstimuleringsprijs 2019.

Het Groninger Sportgala 2019 is een initiatief van de stichting Groninger Sportgala. De organiserende partijen zijn trots op de sporttalenten, topsporters en breedtesporters in de gemeente en provincie Groningen. Met het sportgala willen de organisatoren deze sporters samenbrengen, waarderen en stimuleren tot optimale prestaties.

De winnaars

De winst in de najaarsklassieker Ronde van Lombardije was de grootste overwinning in de carrière van wielrenner Bauke Mollema. Met een overwinning in de Japan Cup, Europees en Wereldkampioen ploegenestafette en een vijfde plaats in de Giro d’Italia beleefde hij een uitstekend seizoen. Al jaren bewijst Bauke dat hij in het najaar in topvorm is. Bauke maakt, met zijn constante prestaties, ook al jaren onderdeel uit van de internationale wielerelite.

Romano Postema is een nuchtere Groninger met een winnaarsmentaliteit. Hij werd dit jaar met FC Groningen onder 17 jaar kampioen van Nederland en topscorer van het team. Onlangs debuteerde hij op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal van FC Groningen. Romano weet zich, dankzij zijn talent en doorzettingsvermogen, op een steeds hoger niveau aan te passen.

FC Groningen onder 17 jaar versloeg in april de leeftijdgenoten van Ajax in een allesbeslissende kampioenswedstrijd met 5-2. Het was een regelrechte primeur voor de talenten van trainer Paul Matthijs. Bovendien was voor het eerst dat een jeugdteam van FC Groningen zich kampioen van Nederland mag noemen.

Wielrenster Lonneke Uneken behaalde in 2019 regelmatig top tien-klasseringen in wereldbekerwedstrijden. In Alkmaar behaalde ze de bronzen medaille op het Europees kampioenschap tot 23 jaar. De eerstejaarsbelofte versloeg op 19-jarige leeftijd veel oudere wielrensters. De beloning voor haar opvallende prestaties ontving Lonneke in de vorm van een mooi contract bij het mondiale wielerteam van Boels-Dolmans.

De Provinciale Sportprijs 2019 is uitgereikt aan Arjen Robben. Er is nauwelijks een Nederlandse sporter te noemen die in binnen- en buitenland zo’n indrukwekkende carrière heeft opgebouwd. Exact 19 jaar geleden maakte Arjen zijn debuut voor FC Groningen. Na twee seizoenen vertrok hij naar PSV, gevolgd door Chelsea en Real Madrid. Bij Bayern München groeide hij uit tot een clubicoon. Het CV van Arjen bestaat uit o.a. 12 nationale titels, 96 A-interlands, een WK-finale in 2010 en een Champions League-titel in 2013. De prijs is een eerbetoon aan zijn zorgvuldig opgebouwde, glansrijke voetballoopbaan. 

Tijdens het Sportgala is een Breedtesportpenning uitgereikt aan mevrouw Anne Verzijl van Basketbal Vereniging Groningen (BVG). Anne is oprichtster en trainster van het G-team van BVG. Zij organiseert regelmatig wedstrijden zoals de tweejaarlijkse basketbal Special Olympic en de jaarlijkse Allstar-wedstrijd tussen BVG en het G-team. Door haar inspirerende rol groeit het aantal leden, en starten er nu ook in de regio G-teams. Spelers en hun ouders zijn erg blij met de voortrekkersrol van Anne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *